.

torstai 31. joulukuuta 2015

Hyvää uutta vuotta


Viimeisetkin joulukrääsät saivat meiltä tänään lähtöpassit. Eipä niitä kovin paljon onneksi ollutkaan. Nyt pääsivät nämäkin kaverukset massapallolumilyhtyineen varastoon huilaamaan. 


Vuoden viimeinen ilta on alkamassa. En tehnyt kollaasia tai muutakaan katsausta kuluneeseen vuoteen (koska en ole ehtinyt/jaksanut kahlata arkistoja läpi). Vuosi on ollut hyvä, mutta mitään maata mullistavaa ei ole tapahtunut. Ei sisustuksessa tai muutenkaan. En kuitenkaan valita. Tällainen tasainen arki kun kuitenkin on sitä normaalia elämää. Mieluummin tasaista menoa viikosta toiseen kuin jatkuvaa vuoristorataa.


Meidän uuden vuoden juhlintaan ei kuulu kauniita kattauksia, juhla-asuja, upeita kampauksia, eikä edes sitä kuohuvaa. Mä vietän mieluiten vuoden viimeistä iltaa perheen kesken kotona rennosti villasukissa ja ilman meikkiä. Herkutellaan, pelaillaan lautapelejä ja käydään (ehkä) kävellen katsomassa rakettien pauketta rannassa. Tänä vuonna taitaa jäädä ne tinatkin valamatta, mutta onneksi sentään sädetikkuja on hankittuna. 

Kaikenlaisessa juhlinnassa parasta on just se, ettei oo olemassa yhtä oikeaa tapaa juhlia, vaan jokainen saa viettää omalla tyylillään. 



Oikein ihanaa uutta vuotta just sulle! 

Kiitos, että oot ollut matkassa mukana myös tänä vuonna <3



tiistai 29. joulukuuta 2015

Joulukuun muita puuhia



Hyvää joulunjälkeistä elämää. Blogitauko venähti vähän aiottua pidemmäksi, mutta täällä ollaan taas. Joulu vietettiin rennolla tyylillä ja viikonloppu vierähti kavereiden kesken. Arki alkoi eilen, mutta tuntuu, että puolet Suomesta lomailee välipäivät. 

Joulukalenteri ja muut jouluprojektit veivät sen verran aikaa, että nyt on takki melko tyhjä. En oikein tiedä, mistä aloittaa, joten postaus on sekava sekoitus sellaisia juttuja, jotka eivät syystä tai toisesta joulukalenteriin päätyneet.


Joulukuussa sain valmiiksi mm. seuraavat projektit: kudoin tyynynpäällisen. Yksivärisen ja helpon, mutta oon ihan järkyttynyt. Eka teelmös puikoilla sitten vuoden 1993. Tyyny on siirtynyt jo makkariin, mutta oon edelleen ylpeä aikaansaannoksestani.

Sytykeruusut unohdin kuvata valmiina, jonka vuoksi ne eivät päässeet joulukalenteriin. Niitäkin tuli kuitenkin pitkästä aikaa tehtyä. 

Virkattu laukku käärittiin joulupakettiin, enkä voinut pilata yllätystä etukäteen.

Ja mustaksi aiemmin tuunatut kulahtaneet korkkarit saivat vihdoin ne mustat korot. Onnistuin myös jotenkuten silittämään kangasvärin kiinni kenkiin, joten eiköhän näillä taas parit kemut juhlita. 

DIY-joulukalenterin puolivälissä mä olin ihan varma, etten pariin kuukauteen jaksa toteuttaa minkäänlaista projektia. Kummasti se mieli vaan muuttuu, kun sai muutaman päivän ladata akkuja. Tänään oon jo ehtinyt polkaisemaan käyntiin ompelukoneen ja tulipa tartuttua virkkuukoukkuunkin. Aion tyhjentää (jälleen kerran) kaappeihin kertyneitä materiaaleja, joten eiköhän meillä väsäillä monenlaista ensi vuonnakin.



torstai 24. joulukuuta 2015

24/24 Hyvää Joulua



Hyvää ja rauhallista joulua jokaiselle. Viimeinen joulukalenterin DIY-vinkki on se kaikista tärkein, joka onnistuu varmasti jokaiselta.

Tee itsellesi joulumieli. Vietä oma joulusi juuri siten, miten itse haluat. Heitä kiireet ja stressi pois ja nauti joka hetkestä.



keskiviikko 23. joulukuuta 2015

DIY-Joulukalenteri 23/24



Aika rauhoittua joulun viettoon ja katsoa, mitä saatiin joulukuussa aikaan. Tänään ei tehdä enää mitään uutta. Meillä on aloitettu joulunvietto ja tortut paistuvat uunissa. Ne näyttävät mielenkiintoisilta, erilaisilta ja söpöiltä, koska annoin toteutuksen suhteen vapaat kädet 7-vuotiaalle. Maku on varmasti hyvä muodosta riippumatta.


Huomenna on jouluaatto. Mä lopetan stressaamisen tähän. Tulen toki huomenna vielä raottamaan viimeistä joulukalenteriluukkua, mutta luvassa on aivan varmasti jotain jokaisen jouluaattoon sopivaa kevyttä puuhastelua.


tiistai 22. joulukuuta 2015

DIY-Joulukalenteri 22/24



Kaksi yötä jouluun. Hyvä aika tuunata kynttilät joulupöytään tai viemisiksi kyläpaikkaan. Itse väkersin taas muutamia tekstilaattoja tyhjistä tuikkukipoista. Piti ihan googlettaa, milloin on näitä viimeksi tullut tehtyä ja onhan siitäkin jo pari vuotta vierähtänyt.


Mä käytin noita Clasun kirjainmeistejä, mutta ihan hyvin tähän saa kirjoitettua tai piirrettyä vaikka sukkapuikolla tai lyijykynällä. Mä käytin leikkaamiseen mattopuukkoa, mutta parhaat päivänsä nähneet sakset toimii myös käytössä.


Tekstit kiinnitin rihkamakorviksilla, joita joskus hankin halvalla H&M:n alekorista ihan tätä tarkoitusta varten. Ekaa kertaa kokeilin kiinnittämistä myös kruunukynttilään. Kesti katkeamatta, mutta tähän joutuu kyllä etsimään jotkut sirommat korut laatikoiden pohjalta.


Loput parittomat ja kulahtaneet rihkamakorut voi toki tökkiä koristeiksi kynttilöihin ihan sellaisenaankin. 



maanantai 21. joulukuuta 2015

DIY-Joulukalenteri 21/24



Aina välillä mulle annetaan jotain itselle turhia tai käyttökelvottomia juttuja, jotta voisin keksiä niistä jotain uutta. Yleensä tartun haasteeseen, kuten viimeksikin, kun mulle kiikutettiin 6 kpl eri korkuisia kapeita pilarikynttilöitä. Oletin, etteivät ne olleet päätyneet käyttöön siksi, ettei ne kovin tukevasti pystyssä pysyneet.

Ensimmäisenä ajatuksena oli tehdä niistä jotain uutta ja palauttaa eri muodossa takaisin alkuperäiselle omistajalleen. Onneksi mulla sattui olemaan säästössä aiemmin blogissakin vilahtaneet korkeat lasiputket, joista itse oon onnistunut kynttilät polttamaan jo kauan sitten.


Vuolin pisimmät kynttilät pienemmiksi ja laitoin purkkeihin. Yhden kynttilöistä paloittelin lastuiksi ja sulatin kattilassa miedolla lämmöllä ja täytin sillä purkit. Lopuksi koristeet ja kortti mukaan ja kynttilät palautuivat takaisin aiempaan kotiinsa.


Samalla tyylillä käytin myös loput kynttilät. Hyödynsin vanhat tyhjentyneet kynttiläpurkit ja pätkin pilarikynttilät sopivaan mittaan ja sulatin pätkät purkkien täytteeksi. Helppoa, nopeaa ja kivaa hommaa, jolla saa kaappien perukoilla säilötyt lasiastiat helposti hyötykäyttöön. Kannattaa siis hamstrata alennusmyynneistä kaikki rumat joulupukkikynttilät tällaista hommaa varten ;)






sunnuntai 20. joulukuuta 2015

DIY-Joulukalenteri 20/24



Viimeisiä viedään. Enää neljä yötä jouluun. Iik!
Nyt kun kaikki pienet muistamiset ja joululahjat alkaa olla paketeissa, on aika väsäillä jotain myös niille, jotka ei toiveitaan ääneen esitä. Tänään luukusta paljastuu helppo koiranpeti. Aiemmin vanhasta yöpaidasta tehty peti on nimittäin kulutettu puhki jo kauan sitten.

Paremman koirankorvikkeen puutteessa sain lopulta luvan käyttää mallina Iia-nallea.

Tää menee minikokoiselle koiralle, mutta jokainen voi soveltaa tarpeisiinsa sopivan koon. Leikkasin kankaasta 2 kappaletta 30x40cm paloja ja pyöristin kulmat. Lisäksi leikkasin yhden palan, jonka leveys noin 25 cm ja pituus pohjan ympärysmitan mukaan, eli tässä tapauksessa noin 140cm. 

Ensimmäinen pohjaosa asetellaan oikea puoli päälle päin. Tämän päälle pitkulainen osa kaksinkerroin pituussuunnassa käännettynä. Tämä käännetään kaksinkerroin nurjat puolet vastakkain. Ja lopuksi päällimmäiseksi toinen pohjaosa nurja puoli päällepäin. Koko nelinkertainen kangaskasa ommellaan yhteen kerralla. Itse hurautin saumurilla, mutta suora ommel + siksak toimii ihan yhtä hyvin. Lopuksi jätetään 10-15 cm ompelematta kääntö- ja täyttöaukoksi. 

Täytteenä käytin vanhojen tyynyjen pestyjä vanuja ja kääntöaukot ompelin kiinni käsin. Koko hommaan meni aikaa noin 30-45 min. Tuli puuhailtua muutakin samalla, joten kellotus ei oo kovin tarkka. Näin pieni peti menee helposti sellaisenaan myös pesukoneeseen. Isommalle karvakamulle voisi olla käytännöllistä ommella pohjaan vetoketju ja käyttää pohjaosassa täytteenä erillistä tyynyä, jotta osat voi pestä erikseen.



lauantai 19. joulukuuta 2015

DIY-Joulukalenteri 19/24



Tänään on tehty joulusiivousta. Ja katsottu katastrofaalista Leijonamatsia. Ja synnytetty pupu. Normipäivä :)



Pupu syntyi samalla ohjeella kuin aiemmin väkertämäni kissa. Kissapostauksessa myös linkki ohjeeseen. Vain korvat ja häntä vaati pientä soveltamista. Ja tällä kertaa päätin kokeilla noita askartelusilmiä, kun en löytänyt yrityksistä huolimatta mitään muuta tarkoitukseen sopivaa.


Loppuillan pyhitän pizzalle, jätskille ja Legorakennelmille. Ehkäpä huomenna saadaan jotain joulujuttuja esille. Vihdoinkin. Tänään en enää jaksa. Leppoisaa illanjatkoa teille myös.



perjantai 18. joulukuuta 2015

DIY-Joulukalenteri 18/24



Tänään on vuorossa se salaisista salaisin operaatio, jonka toteuttamiseen oon odottanut tilaisuutta jo pari viikkoa. Lahjat on olleet hyvässä piilossa työpaikalla, kunnes tänään sain kiikutettua ne kotiin ja kääräistyä paperiin. 

Meillä asustaa pieni salapoliisi, jonka vuoksi en voi koskaan panostaa paketointiin. Meillä nimittäin tunnistetaan teipit, nauhat, paperit ja pakettikortit. Viime vuonna käytin osaan lahjoista edellisvuoden lahjakasseja, jotka nekin tunnistettiin. Siitä tosin vielä selvisin hyvällä selityksellä.


Hain Blossomista lahjapaperirullan pelkästään näitä lahjoja varten. Onneksi rullasta ei jäänyt mitään yli, koska näitä hukkapaloja en olisi voinut paljastumisen pelossa säilöä myöhempää käyttöä varten. 


Pakettikortit tulostin TÄÄLTÄ, Aavistuksen harmitti, etten voinut käyttää samoja muihin paketteihin. Nuori neitihän ois heti tajunnut ihmetellä, miten tontuilla on ollut samanlaisia kuin meillä. Aika tylsää, että lähes kaikki paketit on samanlaisessa paperissa, mutta sille ei nyt voi mitään.

Asuuko teillä yhtä tarkkasilmäisiä ja hyvämuistisia lapsia? 

Täytyykin muistaa poistaa kuvat koneelta heti julkaisun jälkeen. T. Paljastumisen pelossa panikoiva pukin apuri



torstai 17. joulukuuta 2015

DIY-Joulukalenteri 17/24




Joulumuistamiset tarhatädeille tai opettajille ei oo niitä helpoimpia juttuja. Jotkut upottavat niihin melko paljon rahaa, mutta mä oon tässäkin yrittänyt aina keksiä mieluummin jotain pientä ja itse tehtyä, jolla mielellään olisi myös joku oikea käyttötarkoitus. Tänä vuonna jokainen opettaja ja kouluavustaja saa muovailumassasta tehtyjä joulukoristeita.


Idea on alunperin jostain blogista, mutta tähän hätään en löytänyt hienon idean äitiä. Koristelu on siis tehty Kastehelmi-lautasella painamalla ja tähtimuotin ostin Blossomista. Helppoa, nopeaa, edullista ja toivottavasti myös käyttökelpoista. 

Mitä mieltä sä oot opettajien ja hoitajien muistamisista? Pitääkö ylipäätään viedä jotain? Ja jos pitää, niin onko ajatus tärkein, vai ratkaiseeko raha? 



keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Hyvää tekeviä joulukuusia ja kalenterin 16. luukku



Joskus on tehtävä poikkeus sääntöön. Se hetki on nyt, kun DIY-Joulukalenterista ei tänään paljastukaan mitään kovin kummoista DIY-ideaa ja lisäksi poiketaan vielä aiheestakin. Mulla on kuitenkin hyvä syy.

Viime maanantaina lounastettiin Blogivaasan naisten kanssa Wazacassa. Kyseinen ravintola sijaitsee Sokos Hotel Royal Vaasan tiloissa. Samalla käytiin valitsemassa oma lempparikuusi hotellin aulan viidestä persoonallisesta vaihtoehdosta.

Ei muuten ollut mitenkään helppo homma. Lopullisesti oman lempparini päätin vasta kuvien perusteella. Mä kun en halunnut valita kauneinta, vaan sen, mikä oli eniten koristelijansa näköinen. Lopulta päädyin Klamydian Vesku Jokisen kuuseen. Toi piikkilangan käyttö sen ratkaisi. Sopii täysin tähän kuuseen ja on ideana melko persoonallinen. Myös oksilla roikkuvat hakaneulat saa mun pisteet. Ei ehkä se paras koristelu-combo lapsiperheeseen, mutta tässä toimii.


Muut kuuset ylhäältä alas: Vaasan Sport, Vikinga Skola, Joakim Strand ja Kuningas Pähkinä & Setä Tamu. Näistä viimeinen oli mun selkeä kakkosvaihtoehto. C-kasetti ja hopeiset Adidas-raidat nostivat väkisinkin hymyn huulille. 

Syy siihen, miksi nää kuuset on esillä, on seuraava: Kuka tahansa voi marssia hotellin aulaan ja täyttää äänestyslipukkeen, joiden joukosta arvotaan yksi voittaja. Voittaja saa 1000€ lahjoitettavaksi valitsemalleen paikalliselle hyväntekeväisyyskohteelle. Aika kiva. Täytyykin alkaa voiton varalta miettimään lahjoituskohdetta.

Sitten se pieni DIY-idea. Mulla ois ollut tänään väkerrettynä muutakin, mutta koska kyseiset jutut matkaavat lahjapaketeissa eteenpäin vasta huomenna, en halunnut esitellä sisältöä tänään. Niinpä tänään esittelyyn pääsee helpot ja ainoat meillä esillä olevat joulujutut: 3D-paperitähdet.


Valmis tulostettava malli löytyy esimerkiksi TÄÄLTÄ. Meillä näitä tähtiä roikkuu vessassa, tytön huoneessa ja olohuoneen kollaasiseinällä. Siimalla kiinitettynä ne on aika kivoja. Eikä liian jouluisia mun makuun. Helppouden lisäksi näiden ehdoton plussa on säilytys. Nää kun voi tökätä vaikka lehtipinon alle ja muotoilla ens jouluksi uudelleen.


tiistai 15. joulukuuta 2015

DIY-Joulukalenteri 15/24



Huh huh... Myöhäiseksi meni tällä(kin) kertaa, mutta ehdinpäs kuitenkin. Tänään on poljettu ompelukonetta ja saumuria kaasu pohjassa ja pikkujoululahjapaketteihin on valmistunut useampi helppo kangaskassi. 


Taas sain käyttöön kivasti kankaita, joita en oo voinut vastustaa. Yleensä oon ommellut kahvat samasta kankaasta, mutta tällä kertaa päätin oikaista siinä hommassa. Ostin joskus kirpparilta ison rullan nylon-hihnaa, josta tein kaikkiin kasseihin kahvat. Yllättävän paljon säästyi aikaa tällä fuskauksella.


Tällä systeemillä kangaskassien ompelu onnistuu ihan keneltä tahansa. Ei tarvitse osata mitään muuta kuin ommella suoraa saumaa. Tuon hihnan päät tosin kannattaa sulattaa ennen ompelun aloittamista, ettei ala purkaantumaan. Mitat ja mallin voi soveltaa ihan oman maun mukaan.

Mä oon kyllä jo alkanut miettimään, että kenelle mä nämä kaikki lahjapakettiin käärin. En oo nimittäin sen kummemmin suunnitellut tai miettinyt määriä, vaan päätin koota paketit sen mukaan, mitä oon saanut aikaiseksi. Loogista, eikös? :)

Hävikkiäkin tosin syntyy, kun nuori neiti keksii jokaiselle mun teelmökselle jonkin oman käyttötarkoituksensa. Eilen omittiin jumppakassi ja nyt pitää saada kangaskassi, jonne sen jumppakassin voi laittaa. Looginen ajattelu selvästi periytyy. 



maanantai 14. joulukuuta 2015

DIY-Joulukalenteri 14/24



Mielikuvitukseton ja tylsä lahja? Ehkäpä niin, mutta joskus näihinkin on sorruttava. Mä en kovin usein osta lahjakortteja, mutta isompien lasten lahjojen kohdalla se on usein se ainoa oikeasti osuva lahja. Nykyään tuntuu jo oman 7-vuotiaankin maku olevan tavaroiden ja vaatteiden suhteen niin tarkka, ettei ilman tarkkoja tuote- ja ostopaikkatietoja uskalla ostaa yhtään mitään.

Koska yritän aina ujuttaa lahjaan myös jotain persoonallisempaa ja ehkä käyttökelpoista tai tarpeellistakin, päädyin tällä kertaa ompelemaan parin lahjakortin ylle jumppapussit Marimekon ihanasta Huhuli-kankaasta, jonka löysin puoleen hintaan palalaatikosta.


Muistan vieläkin ommelleeni aikoinaan kolmannella luokalla käsityöpussin tällä ihan samalla tyylillä, joten tää onnistuu ihan keneltä tahansa. Pelkkää suoraa saumaa ja narun pujottelu hakaneulalla. Sisältö lienee päällistä mieluisampi, mutta toivottavasti molemmat päätyvät käyttöön. Teini-ikäisillä varmaan joutuu vaihtamaan jumppapussin kuitenkin meikkipussiin.


sunnuntai 13. joulukuuta 2015

DIY-Joulukalenteri 13/24 +Blogivaasa @Marimekko




Viime maanantaina vietettiin kivaa shoppailuiltaa Vaasan Marimekossa Blogivaasan ihanien naisten seurassa. Tässä on sellainen yhdistelmä, ettei sillä voi mennä pieleen. Marimekkorakkaus on ja pysyy ja blogikollegoiden kanssa meillä nyt vaan on kivaa melkein missä tahansa. 

Joulukalenterin takia on hankalaa blogata asioista ihan ns. normaalilla tyylillä. En halua esitellä ostoksia, etten pilaa lahjansaajan yllätystä. Kuitenkin haluan jollain aasinsillalla nivoa yhteen tuon kivan illan ja joulukalenterin DIY-jutun, joten tällä kertaa luukusta paljastuu Marimekon kankaista ompelemiani patalappuja.

Oon onnistunut joulujuttujen myötä käyttämään nyt noin 1,5 m Marimekko-kangasvarastoistani. Aion vielä käyttää ainakin 2. Ja silti mun ei ihan hetkeen tarvitsisi ostaa palaakaan kangasta. Onneksi joskus voi ostaa, vaikkei tarvitsisikaan :)


Patalappuja tuli tehtyä reilusti enemmän, mutta minimoin ilonpilaamisen mahdollisuuden ja esittelen vain osan. Sisään laitoin huopalevyn, joita tuli jokin aika sitten hankittua se iso pino. Näissä ei onneksi huovan värillä ollut väliä.

Ja tuo Sarpanevan pata. Se on mun joululahja mulle. Hyödynsin kuponkiedun ja säästin satasen. On se ihana ja monikäyttöinen. Olisin varmasti voinut elää ilmankin, mutten pystynyt vastustamaan. Tässä tapauksessa lahja teki onnelliseksi sekä antajan, että saajan. 

Kiitos vielä Blogivaasan naisille jälleen kivasta seurasta sekä Marimekon myymälän väelle mukavasta illasta tarjoiluineen. Näitä kuva-arkistoja selaillessa saa väkisinkin väriä pimeyteen.



lauantai 12. joulukuuta 2015

DIY-Joulukalenteri 12/24



Puolivälissä mennään. Tänään oon jopa saanut jotain tehtyä pariin seuraavaankin luukkuun. Tänään ajattelin kuitenkin jakaa jo viime vuonna testatun ja kivaksi havaitun jutun.


Itse tehdyt kuorintavoiteet on helppoja ja edullisia ja ainakin itse oon todennut myös toimiviksi. Hain kivoja purkkeja Clasulta ja tein samat versiot kuin viime vuonnakin. Molemmissa purkillinen sokeria ja sen verran oliiviöljyä, että koostumus tuntuu sopivan kiinteältä. Kovin paljoa öljyä ei kannata laittaa, koska yleensä tätä kuitenkin otetaan märillä käsillä ja laitetaan kostealle iholle. 


Vadelmaversioon sekoitin pari tippaa punaista elintarvikeväriä ja saman verran vadelmaesanssia ja piparminttuun vihreää väriä ja piparminttuesanssia (yllättävää, eikös?).


Viime vuonna tein tekstit dymolla ja koristelin piparminttutangoilla. Ihan samanlaisia en viitsinyt tänä vuonna tehdä, joten kaivelin kaapista kanelitankoja ja teksti päätyi irrotettavalle pahvilapulle pohjaan.

Oon yrittänyt molempina vuosina löytää kivoja kirkkaita muovipurkkeja tuloksetta. Lasipurkki ei mun mielestä oo se kivoin vaihtoehto kylppärikäyttöön, mutta näillä on tänäkin vuonna mentävä. Kivoista kirkkaista muovipurkeista saa kyllä mielellään vinkata, jos sellaisia oot jossain nähnyt.

Ootko muuten itse testannut kotitekoisia kuorintatuotteita? Tykkäsitkö? Mä oon jäänyt niin koukkuun, etten oo sen koommin kaupan tuotteita ostanutkaan.





perjantai 11. joulukuuta 2015

DIY-Joulukalenteri 11/24




Tämän päivän luukusta kurkistaa kissa. Tää oli heti pakko tehdä, kun bongasin ohjeen ihanasta No Home without you-blogista. Alkuperäinen englanninkielinen ohje löytyy täältä


Mä vähän muokkasin toteutusta ja ompelin silmät karhulangalla, kun ei sattunut olemaan sopivia helmiä tai muutakaan vastaavaa. Myös hameen halusin soveltaa ihan itse,  mutta muuten yritin noudattaa ohjetta taitojeni mukaan. Hännän pituuden tein sen mukaan, että kissa pysyy pystyssä sen varassa.

Ajattelin laittaa kissan mukaan johonkin joulupakettiin, mutta nyt näyttää siltä, ettei kissa saa poistumislupaa. Ehkä yritän ehtiä tekemään toisenkin vielä ennen joulua.


torstai 10. joulukuuta 2015

DIY-Joulukalenteri 10/24



Päätin suosiolla luopua numerokuvista, kun en kerran koskaan muista niitä napsia. Meneehän se ilmankin. Kymppiluukusta paljastuu helpot pakettikortit. Nämä leikkasin ylijäämäpahvista suurpiirteisesti, eikä tuo reikäkään kaikissa ihan keskellä ole.


Toiselle puolelle käytin samaa alennusleimasinta, kuin joulukortteihinkin. Nimet leimasin Tigerin kirjainleimasimilla. Helppoa, nopeaa ja halpaa. Myös lapsityövoima toimii näiden valmistuksessa loistavasti, vaikkakin omani meni lakkoon projektin ensiminuuteilla.


Leimaaminen on kyllä niin kivaa hommaa, että joudun varmaan kehittämään jouluksi vielä jonkin leimausprojektin. Nyt meen kuitenkin kaasuttelemaan ompelukoneella, kun mulla on vielä hetki ihan omaa aikaa. Katsotaan, valmistuuko joku ompeluksista jo huomiseen kalenteriluukkuun.



keskiviikko 9. joulukuuta 2015

DIY-Joulukalenteri 9/24


Vihdoinkin on joulukortit saatu valmiiksi. Yllättävän kauan siinäkin taas  meni, vaikka tällä kertaa toteutus oli edellisvuosia helpompi. Ostin Sinooperista "Hyvää Joulua" -paperia ja leimasimen samalla tekstillä. Muut jutut löytyi valmiina kaapista. Erilaisia variaatioita tuli lähes yhtä monta kuin korttejakin.


Kuuset leikkasin aiemmin Suomalaisesta kirjakaupasta ostettujen korkkilevyjen jämäpaloista ja eriparinapit kaivelin laatikon pohjalle kertyneiden varanappien joukosta.


Onneksi tänä vuonna ei postitus jäänyt viimeiseen iltaan. Oon muutaman kerran joutunut kiertelemään postilaatikolta toiselle, kun kaikki on olleet täynnä. Ehkä mä nyt saan kuoreni mahtumaan ensimmäiseen laatikkoon.

Onko teillä jo postikortit lähetetty? Ostitko kortit valmiina, vai askartelitko itse? Paljonko te muuten lähetätte kortteja? 




tiistai 8. joulukuuta 2015

DIY-Joulukalenteri 8/24



Tänään on kaivettu hamahelmet kaapista ja taiteiltu lumihiutaleita. Osa päätyi siimassa ikkunalle ja muutama jäi odottamaan pakettien päälle laittamista. Tästä ei paljon projekti helpommaksi muutu. Googlen kuvahaulla löytyy älytön määrä erilaisia malleja kokeiltavaksi.



Joudun ehkä hakemaan lisää valkoisia helmiä. Mukana oli nimittäin pari melko suurta mallia, joita olis kiva päästä kokeilemaan. 

Erehdyin myös käyttämään hakusanoina "hama beads christmas". -En suosittele. Ruudulle lävähti nimittäin ihan älytön määrä upean kekseliäitä ideoita 3D-joulukuusista ovikransseihin. Yritän saada ne pois mielestä taittelemalla vaihteeksi vähän paperirusetteja varastoon :)



maanantai 7. joulukuuta 2015

DIY-Joulukalenteri 7/24



Onpas ollut kiva, mutta kiireinen päivä. Meni joulukalenterin kanssa ihan viimeisille tunneille, enkä tällä kertaa ehtinyt nappaamaan "luukkunumerokuvaa" ollenkaan. Facebookin puolella seurailevat tietävätkin, missä olen iltani viettänyt :)




Eilen illalla väkersin aiemmin tekemiini lahjarasioihin origami-rusetit. Kokeilin kahta eri mallia, mutta toinen miellytti silmää huomattavasti enemmän. Tummanvihreä on jotenkin tylsä ja raskaan näköinen tähän toiseen versioon verrattuna. 

Molemmat ohjeet on napattu Youtubesta. Lemppariohjeeni löydät täältä. Kumpi ruseteista miellyttää sun silmää enemmän?





sunnuntai 6. joulukuuta 2015

DIY-Joulukalenteri 6/24


Hyvää itsenäisyyspäivää jokaiselle. Ennen linnan juhlien alkamista ehditään vielä sopivasti avaamaan joulukalenterin kuudes luukku, josta paljastuu jotain jo aiemminkin nähtyä.

Osa teistä ehkä muistaa pesupallovalot reilun vuoden takaa. Jämälankoja ja pesupalloja oli kuitenkin taas varastossa ja päätin lisätä vanhaan valosarjaan pari uutta palloa.


Varsinaista virkkausohjetta mulla ei ole näihin antaa, koska teen itsekin varmaan joka kerta aivan eri lailla. Ensimmäiset 5 kerrosta tosin menee tavallisen ympyrä-virkkausohjeen mukaisesti. Sen jälkeen sovittelen palloa välillä teelmökseen ja lisään ja vähennän silmukoita tarpeen mukaan ihan miten sattuu. 

Lopuksi sisään led-valosarja, jonka oon itse kiinnittänyt vain solmimalla virkkauslangan pään johdon ympäri. Joissakin palloissa on yksi ja joissakin kaksi valoa sisällä. Pallojahan on helppo lisäillä ajan mittaan.

Kovin jouluiset ei näillä mun jämälangoilla tullut, mutta ehkäpä jollain teistä on perinteisempiä jouluvärejä kaapin perällä. 

Miten teillä vietetään itsenäisyyspäivän iltaa? Seuraatko linnan pukuloistoa telkkarista? Itse en hirveän tarkasti jaksa seurata, mutta kyllä mä välillä tutut nimet vilkuilen jonkun projektini lomasta. Ihanaa itsenäisyyyspäivän iltaa, miten ikinä sen vietätkin.



lauantai 5. joulukuuta 2015

DIY-Joulukalenteri 5/24


Viidettä viedään. Nyt jo tiedän, että näistä erilaisia variaatioita on tulossa myöhemmin lisää. Ihan siitä syystä, että päätin jälleen tuhota kaikki jämälangat erilaisiin projekteihin. 


Yksinkertaisuudessaan tein vain näin: virkkasin ympyrän. Ohjevideo löytyy mm. täältä, mutta netti on pullollaan erilaisia ohjeita. Kun ympyrä oli mun mielestä sopivan kokoinen jatkoin 5-6 kerrosta lisäämättä silmukoita, jolloin teelmös sai "kuppimaisen muodon". 

Tein toisen samanlaisen ja ompelin väliin vetoketjun. Sen jälkeen koristeet oman maun mukaan ja lopuksi ommellen tai virkaten palat toisiinsa kiinni.


Halusin hyödyntää näihin muutakin kaapeista löytyviä juttuja, joten eriparinapit ja huopapalaset päätyivät käyttöön. 

Ellei virkkaus oo sun juttu, niin näitä voisi tehdä tosi helposti kokonaan huovastakin. Lyhyen vetoketjun ompelee hetkessä käsinkin. Kivan leppoisaa ja helppoa hommaa tv:n katselun lomassa. 

Ajattelin sujauttaa pussukoihin vähän herkkuja ja vastaanottajalle sopivan lahjakortin. Helppoja lahjoja ihmisille, joilla on jo kaikkea.





perjantai 4. joulukuuta 2015

DIY-Joulukalenteri 4/24


Neljäs luukku aukeaa ja toistaiseksi oon pysynyt just ja just vauhdissa. Ideoita on niin paljon, mutta aikaa niin vähän. Joudun valitsemaan päivän aiheen aina sen mukaan,  mitä ehdin saamaan valmiiksi. Ois ehkä kannattanut aloittaa ennen sitä kuun ekaa päivää.

Tämän päivän askartelun "jouluisuusaste" riippuu täysin materiaalista. Itse valitsin melko ajattomat kuosit, kun joulukoristelu ei oo niitä mun lempparijuttuja.


Näitä paperitimantteja voi käyttää kuusenkoristeina tai kattauksessa. Toki näitä voi myös ripustella ikkunalle tai pujottaa sisään jopa ledivalosarjan. Kun tajuaa idean, voisi näitä vääntää vaikka miten paljon, kunhan joku mulle ne liimaisi yhteen. Ei ihan helppoa ainakaan näissä miniversioissa. Hyvä ohjevideo löytyy TÄÄLTÄ.

Erilaisia ohjeita on niin paljon, että jossain välissä on pakko ehtiä kokeilemaan jotain toistakin mallia. Rähjäinen huonekuusi muuten päätyi kuviin ihan olosuhteiden pakosta. Ei ehkä se edustavin valinta :)



torstai 3. joulukuuta 2015

DIY-joulukalenteri 3/24


Kolmannesta luukusta paljastuu helppo ja halpa talvinen projekti. Mä en oo tätä koskaan ennen kokeillut, vaikka tää on kuulemma ikivanha juttu. Mulla on jostain syystä mennyt ohi. Niinpä päätin täyttää tyhjentyneet hernekeittopurkit vedellä ja jäädytellä kokeilua varten.


Tasaiseen purkkiin piirsin kuvion liitutaulutussilla ja reteesti porasin akkukoneella kunnon reiät kylkeen. Toiseen purkkiin naputtelin reikiä ihan sikin sokin vasaran ja naulan avustuksella. 


Just sen verran on vielä lunta jäljellä, että sain purkit kuvattua. Mun silmää tuo naulattu versio miellyttää enemmän. Onneksi näin edullisia juttuja voi naputella mielin määrin, kunhan muu perhe jaksaa vaan syödä riittävästi hernekeittoa.